onsdag den 6. maj 2009

Statistik

Hjemløshed i Danmark:
I uge 6 2007 forsøgte man at tælle antallet af hjemløse i Danmark. Det var Det Nationale Forskningscenter for Velfærd der stod for denne optælling. Dette skal betragtes som et minimumstal idet man ikke fik fat i alle de hjemløse, som sover på gaden. Denne undersøgelse er den første nationale kortlægning af hjemløshed i Danmark. Man har gennemført kortlægningen ved at sociale tilbud og myndigheder på hjemløseområdet har udfyldt et spørgeskema for hver hjemløs person, de har haft kontakt til i uge 6 2007.

Hvad er en hjemløs?
For at kunne tælle de hjemløse, er det vigtigt at man får en definition på hvad en hjemløs person er. Dette har man fastsat ved hjælp af 7 situationer. Disse er:
- Personen mangler tag over hovedet den kommende nat. Herunder regnes personer, som sover på gaden, i en trappeopgang, i et skur e.l., som giver en form for ly.
- Personen opholder sig på et akut/midlertidigt botilbud som fx herberger, forsorgshjem, natvarmestuer.
- Personen opholder sig på hotel, vandrerhjem, campingplads e.l. pga. hjemløshed.
- Personen bor midlertidigt og uden kontrakt hos venner/bekendte eller familie.
- Personen bor i midlertidig udslusningsbolig, støttebolig e.l. uden permanent kontrakt.
- Personen er under kriminalforsorgen, skal løslades inden for tre måneder, og der er ikke iværksat en boligløsning forud for løsladelsen.
- Personen er indlagt på en psykiatrisk afdeling eller opholder sig på en behandlingsinstitution og planlægges udskrevet inden for tre måneder, og der er ikke iværksat en boligløsning forud for udskrivningen.

Hvor holder de hjemløse til?
Man kan ved denne optælling se, at langt over hovedparten af de hjemløse befinder sig i København . Der er 1886 personer i Københavns Kommune og 1133 personer i Københavns omegnskommuner. Det vil sige, at næsten 3 ud af 5 hjemløse i Danmark befinder sig i København. Hvorimod der er registreret 337 hjemløse i Århus, 189 i Odense, 158 i Aalborg og 109 i Esbjerg.

Hvilken alder har de hjemløse?
Der er mange unge hjemløse, ca. en fjerdedel af alle hjemløse er under 30 år. 11% er mellem 25 og 29 år, 13% er mellem 18 og 24 år, størstedelen af de hjemløse (26%) ligger i alderen fra 30-39 år og 40-49 år (28%). 15% er fra 50-59 år og 5% af de hjemløse er over 60 år.

Flere fakta om hjemløse:
Ca. 50% af de hjemløse, har været hjemløse i over et år, mens 30% har i mere end to år. 20% af de hjemløse har været hjemløse i mindre end tre måneder.
52 % af de hjemløse er kontanthjælpsmodtagere, mens 25 % modtager førtidspension. Den øvrige del fordeler sig på lønindkomst, dagpenge, folkepension mv. Der er også en mindre gruppe uden indkomst.

Har de hjemløse en psykisk sygdom eller et misbrug?
30 % af de hjemløse angives at have en psykisk sygdom, og det gælder 36 % af dem, der overnatter på gaden. 45% af de hjemløse er afhængige af alkohol, 33% af hash/khat, 25% af narkotika og 13% af medicin. I alt har 69% et misbrug inden for én eller flere af de fire kategorier.Blandt dem, der overnatter hos familie og venner, har 27 pct. en psykisk sygdom, og ligeledes finder vi i denne gruppe et betydeligt antal med misbrug af hash og/eller narkotika. Det understreger, at også gruppen, der overnatter hos familie og venner, ofte har alvorlige sociale problemer.

Hvilken etnisk baggrund har de hjemløse?
Der er ca. en femtedel med anden etnisk baggrund end dansk blandt de hjemløse. Det er særligt i København og Århus, at man finder denne gruppe blandt de hjemløse, mens andelen er bemærkelsesværdigt lav i byer som Aalborg og Esbjerg.

Findes der årsager til at man bliver hjemløs?
Der er spurgt indtil, hvilke faktorer der er medvirkende til at en person er blevet hjemløs. Alkoholmisbrug angives for 33% til at være en væsentlig årsag, stofmisbrugsproblemer angives for 31% og psykisk sygdom angives for 22% til at være en væsentlig årsag.
Men det er ikke altid et misbrug eller en psykisk sygdom, der er skyld i hjemløshed. For 6% af den hjemløse angives det at blive løsladt fra fængsel som en væsentlig årsag til hjemløsheden, idet de ikke har en bolig at blive løsladt til. For 6 pct. af de hjemløse angives løsladelse fra fængsel som en væsentlig årsag til hjemløsheden, og 9 pct. er under tilsyn fra kriminalforsorgen. Det indikerer, at der også er et hjemløshedsproblem forbundet med løsladelser fra fængsler.
For 16 pct. angives udsættelse af bolig som en væsentlig årsag, mens boligmangel i hjemkommunen angives for 11 pct., og at man ikke længere har kunnet bo hos familie og venner, angives som væsentlig årsag for 15 pct. Særligt yngre hjemløse, personer med flygtninge/indvandrerbaggrund og personer i hovedstadsområdet angiver hyppigere boligmangel i hjemkommunen som en årsag til hjemløsheden. Det er således vigtigt at være opmærksom på, at også makro-sociale forhold som boligmangel og muligheden for at komme i betragtning til en bolig gennem den kommunale boliganvisning påvirker risikoen for at blive hjemløs og muligheden for at komme ud af hjemløsheden igen.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Velfærd: http://www.sfi.dk/Default.aspx?ID=3413



Projekt UDENFOR har foretaget en mere overordnet vurdering af hjemløsheden her i Danmark, som ikke kun omfatter personer, som benytter sig af herberger, varmestuer m.m.

Organisationen vurderer at der er årligt omkring 10.000-12.000 mennesker i Danmark, som bliver berørt af hjemløshed. Ca. 20% af dem er kvinder.

Preben Brandt, formanden for Rådet for Socialt Udsatte, påskønner at hjemløse i løbet af et år fordeler sig sådan:
- 7.000-8.000 personer benytter diverse hjemløse-institutioner.
- 2.000-3.000 hjemløse overnatter hos venner/kæreste mm. - aldrig på institutioner
- 200-300 sover udelukkende på gaden hver nat.

kilde: http://politiken.dk/indland/fakta_indland/article347233.ece

Ingen kommentarer:

Send en kommentar